Sinds 2023 zijn we Skal-gecertificeerd en kun je in onze app op productniveau zien welke producten biologisch gecertificeerd zijn. Wij zijn intrinsiek gemotiveerd om een positieve bijdrage te leveren aan een duurzame voedselketen. Daarom sluiten wij sinds 2023 voornamelijk boeren en telers aan die biologisch werken of die in omschakeling naar biologische landbouw zijn.
We kiezen er echter bewust voor om ruimte in onze boxen te houden voor producten die niet biologisch gecertificeerd zijn. Wanneer er geen “- bio” achter een product staat betekent dit vrijwel altijd dat de betreffende leverancier in omschakeling is of dat er een ander bijzonder verhaal achter dit product zit. Bij Boerschappen komt een product namelijk niet zomaar in aanmerking voor onze maaltijdboxen.
Ondersteuning van Boeren in omschakeling
De omschakeling naar biologische landbouw is uitdagend en het kan tot drie jaar duren voordat een boer het Skal-certificaat ontvangt. In deze periode gelden strenge regels voor teelt en productie, maar mag de boer het label "biologisch" nog niet gebruiken. Dus hoewel de kosten hoog zijn, ontvangt de boer vanuit de markt dus de lagere prijs van niet-bio producten.
Wij kiezen ervoor om juist deze boeren te steunen door hen nu al een hogere prijs te betalen. Op deze manier helpen we hen door een dure en complexe transitieperiode heen.
Strenge Duurzaamheidseisen voor niet Skal-gecertificeerde Boeren
Boeren en telers waarmee wij samenwerken, maar die nog niet Skal-gecertificeerd zijn, moeten tenminste aan de volgende eisen voldoen:
- Geen preventief gebruik van bestrijdingsmiddelen
- Alleen minimaal gebruik van bestrijdingsmiddelen als de oogst in gevaar komt
- Minimaal gebruik van kunstmest, uitsluitend indien noodzakelijk voor de oogst
Verantwoorde Keuzes voor Vlees en Vis
Naast onze inspanningen voor duurzame akkerbouw, kiezen we ook bij vlees en vis bewust voor zorgvuldige en verantwoorde bronnen. Dierenwelzijn en duurzaamheid staan hierin centraal. Hieronder lees je hoe wij zorgen voor een transparante keten zonder concessies aan kwaliteit:
Rundvlees
We zijn in 2024 overgestapt op biologisch rundvlees van drie lokale boerderijen: Boerderie Bewust, Bio in de Polder en Onze Bio Slager (Heining & Hoef). De runderen worden natuur inclusief gehouden. Dat betekent dat ze een groot deel van hun leven vrij grazen op de landerijen van Brabants Landschap of Natuurmonumenten.
Kip
Kip blijft één van onze grootste uitdagingen. In 2025 willen we een keten bouwen waarin we met een vaste boer werken en waarin dierenwelzijn en duurzaamheid centraal staan.
Varkensvlees
Varkensvlees is afkomstig van boerderij Den Elshorst. Keurslager Van Strien verzorgt voor ons de vierkantsverwaarding (volledige verwaarding) van de varkens die wij kopen. Deze weide varkens leven buiten in zeer ruim afgezette percelen in gebieden van Brabants Landschap en Waterschap De Dommel. Behalve dat dit goed is voor het welzijn van de varkens dient het ook nog een ander doel. Door te wroeten in de grond doen de varkens aan landschapsbeheer en helpen ze de bossen open en de bodem luchtig te houden. Dit verbetert de bodemkwaliteit.
Lamsvlees
Voor lamsvlees werken we met Natuurlam, waar de dieren grazen in het Brabants landschap. Dit zorgt niet alleen voor een natuurlijke leefomgeving, maar ook voor korte lijnen in de keten.
Kalkoen
Onze kalkoenproducten zijn afkomstig van de Sjroete Farm, een unieke boerderij in Nederland. Hier hebben de kalkoenen vrije uitloop en wordt de volledige keten beheerd, van opgroeien tot slacht & verwerking. Dit zorgt voor een optimaal eindproduct en volledige controle over kwaliteit en dierenwelzijn. De dieren hoeven bijvoorbeeld nooit op transport gezet te worden.
Vis
Wij bieden altijd verantwoorde vis aan. Wilde vis is MSC-gecertificeerd en kweekvis draagt het ASC-keurmerk. Hierdoor kunnen we garanderen dat onze vis afkomstig is van verantwoorde bronnen.
Wild
Voor wild, zoals hert en zwijn, werken wij samen met Nederlandse jagers. Het vlees is afkomstig van de Veluwe en de Oostvaardersplassen, wat zorgt voor een duurzame en lokale keten. Het wild wordt verwerkt door Pieter van Meel.
Onze Toekomstige Ambities
Met deze bewuste keuzes zetten wij ons in voor een verantwoorde en transparante voedselketen. We blijven werken aan verdere verduurzaming en hebben enorm veel zin om ketens te doorgronden, nieuwe ketens te bouwen en langdurige samenwerkingen aan te gaan.
Meer lezen over hoe wij inkopen? Kijk dan op deze pagina.