Welke verpakkingsmaterialen gebruikt Boerschappen?

Doos

De dozen zijn gemaakt in Oosterhout, vlakbij Breda. Ongeveer de helft van de doos is gemaakt van gerecycled papier. De andere helft is gemaakt van FSCĀ© gecertificeerd houtpulp. Dat betekent dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Als de doos bij het oud papier gesorteerd wordt kan deze tot 25 keer opnieuw gerecycled worden. De dozen hebben daarmee een zeer lage milieubelasting.

 De doos wordt tijdelijk ook voor PUPs ingezet. Het eerste kwartaal van 2023 verwachten we een statiegeldsysteem opgezet te hebben voor hoogwaardige klapkratten die eindeloos hergebruikt kunnen worden. Voordeel van de doos, maar ook van de klapkratten in de toekomst, is dat we retourritten vanuit PUPs kunnen gebruiken om weer producten op te halen bij boeren die we voor de volgende dag nodig hebben. Onze ambitie is om met zo min mogelijk kilometers al onze boeren en uitgiftpunten te blijven bereiken.

Isolatiezak

De isolatiezak is gemaakt van een laag papier en een laag aluminium. Op het aluminium is een flinterdunne laag PE aangebracht. Het papier en aluminium kunnen met de hand van elkaar gescheiden worden. Het papier kan bij oud papier gesorteerd worden. Het aluminium met de PE laag is helaas restafval.

De zak is nodig om de gekoelde producten in combinatie met de koelelementen zo lang mogelijk op de gewenste temperatuur te houden.

Voorheen werden boxen in tempexdozen (een soort piepschuim) met herbruikbare koelelementen vervoerd. Deze tempexdozen waren zeer volumineus, maar niet zichtbaar voor de klant (de bezorger haalde de box uit de tempexdoos alvorens deze aan de deur aan te bieden). We hebben dus verpakkingsmateriaal toegevoegd, maar hebben daarmee het transportvolume met 58% verlaagd. Daarnaast hoeven de lege tempexdozen en koelelementen nu niet meer retour te komen naar Boerschappen. Het retourtransport is daarmee volledig komen te vervallen.

 Op de achtergrond blijven we echter werken aan een isolatiewijze die geheel milieuvriendelijk is. Daarover kunnen we nu nog niet te veel zeggen, maar het heeft iets met stro te maken.

 

Koelelementen

De koelelementen zijn noodzakelijk om de producten tijdens het transport op lage temperatuur te houden. Dit is van essentieel belang voor de voedselveiligheid. We kijken per seizoen en per type box hoeveel elementen er nodig zijn. Hierin zijn wij nog lerende en we nemen nu het zekere voor het onzekere. Het kan daarom wat overdreven overkomen op dit moment.

 Een koelelement kan door de klant hergebruikt worden, maar we begrijpen ook dat hier maar beperkt behoefte naar is. Overige koelelementen kunnen opengeknipt worden, waarbij de volledig plantaardige inhoud door de gootsteen gespoeld kan worden. Het plastic vliesje dat meekomt moet bij het restafval worden gegooid. Wat overblijft is het papieren omhulsel, welke bij het oud papier gesorteerd mag worden. De elementen zijn zo ontwikkeld dat het papier probleemloos gerecycled kan worden.

 Overige verpakkingen

We blijven met onze leveranciers zoeken naar manieren om met zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te werken. Hier mogen onze klanten al op korte termijn verbeteringen in verwachten. Zo worden paddenstoelen per heden in kartonnen doosjes verpakt.